تدابير سلامتي در پاييز در طب آيورودا
از نظر آيورودا هر فصل از سال مزاج (دوشا) خاص خود را دارد و مزاج فصل پاييز ، واتا (سرد و خشك) مي باشد و البته شدت و ضعف آن با توجه به منطقه جغرافيايي هر سرزميني متفاوت از ديگري است.
هر فصل با توجه به مزاج خود براي افرادي كه مزاج غير متناسب با همان فصل را دارند ناسازگار است و مشكلات آنها در آن فصل شدت بيشتري خواهد داشت اما براي سايرين كه مزاج (دوشا) متناسب با همان فصل را دارند مناسب خواهد بود
فصل پاييز نيز چون مزاج سرد و خشكي دارد براي افرادي كه مزاج آنها واتا يا همان مزاج سودايي دارند نامتناسب است و موجب مي شود كه مشكلات پايداري سلامتي آنها در اين فصل به راحتي و به شدت دچار اختلال شود. از اين رو لازم است اين افراد در اين فصل توجه بيشتري به حفظ سلامتي خود نمايند
در فصل پاييز به علت مواد زائد باقي مانده در بدن از فصل تابستان و بروز سردي هوا ، بيماريهايي مانند خارش و خشكي پوست ، افسردگي، وروم لوزه ها ، دردهاي مفصلي ، خشكي و گرفتگي عضلاني ، انسداد گوارشي ، سكته ، بيماريهاي تنفسي و ريوي و ... بروز مي كنند
به همين دليل در آيورودا نيز توصيه شده كه با شروع فصل پاييز به منظور جلوگيري از بروز بيماريها و اختلال سلامتي تدابير زير را رعايت كنيد:
- قرار نگرفتن در برابر گرماي هنگام ظهر
- پوشانيدن بدن در برابر سرماي صبحگاهي و شبانگاهي
- پرهيز از خوابيدن در مكان سرد
- عدم استحمام با آب سرد
- ننوشيدن آب سرد
- پرهيز از نزديكي جنسي زياد
- پرهيز از خوابيدن با معده پر و سنگين
-پرهيز از خواب زياد و بيداري شبانه
- پرهيز از انجام ورزشهاي سنگين و طولاني مدت
- پرهيز از شنيدن و تماشاي برنامه ها و مطالبي كه موجب بروز غم و غصه در فرد مي گردد
- ننوشيدن زياد مايعات قبل از خواب
- پوشانيدن سر هنگام خواب شبانه
البته بايد توجه داشت كه هر غذايي نيز طبع خاص خود را دارد و در هر فصل از سال با توجه به مزاج آن فصل بايد غذاهاي مناسب با آن فصل را بيشتر مصرف كرد كه اين كار موجب قوام و پايداري سلامتي در بدن مي گردد.
غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسروها و کمپوتها، سوسیس و کالباس و فستفودها، ادویههای تند و تیز، ترشیها، سرخکردنیها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گلکلم، رُب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمکسود، چای پررنگ، یخ، شوریها، چیپس و پفک و امثال آنها و... از آنجا که به خشکی مزاج بدن دامن میزنند، بهویژه برای فصل پاییز نامناسباند.
همچنين در این فصل باید از زیادهروی در مصرف میوههای سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و... نیز پرهیز کرد. در حالی که متأسفانه امروزه، در همه روزهای سرد سال هندوانه در میوهفروشیها و کنار خیابانها به فروش میرسد و مصرف خوراکیهایی چون خیار و کاهو و مانند آنها نیز ذرهای کم نمیشود!
توصيه مي شود در اين فصل بيشتر از غذاهايي مصرف كرد كه طبع گرم و مرطوب دارند مانند: گوشت گوسفند، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شیرینیهای طبیعی، حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی از میوه¬های مناسب، شربت گلشکر، شربت عسل، مغز خشکبار بهویژه بادام درختی، آش های ساده و... بهترین میوههای فصل پاییز نیز انار میخوش، انگور، انجیر، سیب، به، گلابی هستند.
انجام برخي از اعمال در اين فصل نيز موجب مي شود كه سلامتي ما پايدارتر گردد. مانند : استفاده از عطرهای معتدل، حمام یک روز در میان با آب نیمگرم، چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام، پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز، پوشاندن سر بهویژه در هنگام خواب و....
در فصل سرد سال همواره دستگاه گوارشي بدن قويتر كار مي كند و از اين رو است كه مصرف غذاهاي سنگين در اين مواقع بيشتر توصيه مي گردد. اين در حالي است كه متاسفانه در فصل سرد سال مردم بيشتر به خوردن غذاهاي سبك و سرد مانند هندوانه ، گوجه و خيار و لبنيات بيشتر روي مي آورند و همين امر موجب بروز ضعف در بدن و بيماري مي گردد.
اميدوارم با رعايت موارد فوق ، به سلامتي خود بيشتر اهميت دهيد
{jcomments on}