اصول سلامتی در آیورودا و طب سنتی ایران
در طب سنتی هند باستان طبیعت وجود هر انسان بر اساس دو نوع دوشا قابل تعریف بود، دوشاهای شاریریکا (جسمانی) و ماناسیکا (ذهنی).
دوشاهای جسمانی سه دسته هستد که واتا، پیتا و کافا نامیده میشوند. کافا (آب و خاک)، پیتا (آتش و آب) و واتا (هوا و اتر) دوشاهای جسمانی چیزهایی نیستند که بتوان آنها را لمس کرد یا چشید بلکه عملکردها و کیفیاتی میباشند که اگر با خصوصیات آنها آشنا باشیم میتوانیم با دریافت آنها از طریق حواس به حضورشان پی ببریم.
دوشاهای ذهنی به سه دسته ساتوا، راجاس و تاماس تقسیم میشوند که تری گونا نامیده میشوند. برخی معتقدند ساتوا، دوشا نمیباشد چرا که همیشه در حالت تعادل است؛ و دو دوشای دیگر بر هیجان و سرعت و کندی و کم قدرتی دلالت دارد.
همه انسانها دوست دارند تا در تعادل زندگی کنند و این را باید برای هر فرد با توجه به شرایط اقلیمی و فیزیکی و روحی وی تفسیر کرد. در هر کشوری که دارای طب سنتی میباشد این طبیعت به صورت متفاوت تعریف شده است. به عنوان مثال در ایران در تعادل و سلامت زندگی کردن بر ۶ اصل تعریف میشود که سته ضروریه نامیده میشود.
این شش اصل عبارتند از:
هوا :اولین جزء سلامتی بوده و هوای مناسب روح، هوای صاف و معتدل و به دور از بخارها و دودهاست.
تحرک: برخی آلودگیهای در بدن باقی میمانند و طبیعت نمیتواند آنها را از دفع کند. ورزش، به دفع این سموم کمک میکند.
خواب و بیداری: خواب متعادل نیروهای طبیعی را تقویت کرده و مغز را ترمیم کرده و بافتهای صدمه دیده را ترمیم میکند.
تغذیه :بدن از طریق خوردنیها و آشامیدنیها دائماً در حال بازسازی سلولهای تحلیل رفته است.
جذب و دفع: نگهداری مواد ضروری و تخلیه موارد مضر از بدن بسیار مهم است و برهم خوردن این تعادل بسیار مهم است.
سلامت روان: هر یک از حالات روان اثر خاصی روی سلامتی دارد؛ خشم، لذت، امید و یا ترس، موجب سردی و یا گرمی میشوند.
سلامتی حالتی است که در آن، بدن و روح ما سیر طبیعی خود را داشته و خالی از هر گونه اختلال و نقص باشد. با توجه به طبیعت بدن، سلامتی تنها از طریق مجموعهای از رفتارهای غذایی و فعالیتهای بدنی مثل ورزش و خواب و بیداری و … محقق میشود و بیماری تنها مجموعهای از عدم تعادلات در هر کدام از این شش حوزه است.
لطفا پرسشها و نظرات خود را از طریق کادر زیر ارسال کنید
{jcomments on}