خواص درماني تخم کتان (Flaxseed)
تخم کتان (Flaxseed) خوراکي و دارويي است که در قرن هاي متوالي در طب سنتي مديترانه اي بعنوان دارو استفاده مي شود. روغن تخم کتان نيز از محصولات همين ماده خوراکي بوده و حاوي بخشي از خواص و فوايد تخم کتان مي باشد.
تخم کتان حاوي ريزمغذي هاي زيادي همچون فيبر خوراکي، منگنز، ويتامين B1 و اسيد چرب ضروري آلفالينولينک اسيد که به امگا 3 معروف است، مي باشد.
تخم کتان نه تنها يك داروي گياهي سالم از چربي هاي سالم، آنتي اکسيدان و فيبر ميباشد، بلکه تحقيقات جديد نشان ميدهند که تخم کتان مي تواند به کاهش خطر ديابت، سرطان و بيماري هاي قلبي کمک نمايد.
خواص درماني تخم کتان
خواص و فوايد درماني تخم کتان هنوز کاملا شناخته شده نيست و هنوز تحقيقات بيشتري براي آشنايي با همه خواص و فوايد آن لازم مي باشد. بااينحال بعضي از خواص آن شامل:
کاهش کلسترول خون :
تحقيقات نشان داده که سطح کلسترول خون در مرداني که از تخم کتان در رژيم غذايي شان استفاده کرده اند کاهش يافته است. همچنين درصورت مصرف زياد اين ماده خوراکي (روزانه 38 تا 60 گرم) ميزان تري گليسيريد خون نيز کاهش پيدا مي کند.
محافظت دربرابر سرطان :
مصرف تخم کتان ممکن است بتواند به فرد براي مقابله و محافظت از خود در برابر سرطان هايي از جمله سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ (کولون) و سرطان پستان کمک نمايد. بنظر مي رسد تخم کتان بتواند در پيشگيري از رشد سلول هاي سرطاني کمک کرده و همچنين مي تواند جلوي ايجاد رگهاي خوني جديد توسط تومورها را بگيرد. يکي از تحقيقات جديد نشان داده که تخم کتان يک خوراکي ايمن بوده و به فرد در مقابله با سرطان پروستات کمک مي نمايد.
پيشگيري از گر گرفتگي :
نتايج يکي از تحقيقاتي که درباره تخم کتان انجام شده نشان مي دهد که تخم کتان مي تواند از گُرگرفتگي در زنان يائسه پيشگيري کرده و همچنين تاثيرات خوبي برروي سلامت عمومي آنها نيز داشته باشد. تحقيقات نشان مي دهد که روزانه 40 گرم تخم کتان مانند مانند درمان هورموني براي بهبود گُرگرفتگي و عرق کردن هاي شبانه مفيد بوده و همچنين براي بهبود يبوست نيز مفيد است.
بهبود قندخون :
مدارک نشان مي دهند که مصرف روزانه تخم کتان به مردان و زنان چاق که در مرحله پيش از ديابت هستند براي پايين آوردن قند خون کمک مي کند.
بهبود عملکرد کليه :
مدارک نشان ميدهند که تخم کتان در افراد مبتلا به بيماري لوپوس باعث بهبود عملکرد کليه ها مي شود. با اينحال درصورتيکه مبتلا به بيماري لوپوس هستيد قبل از مصرف تخم کتان با پزشکتان مشورت نماييد.
توجه داشته باشيد که هنوز نياز به تحقيقات بيشتر و جامع تري درباره تاثير تخم کتان برروي بيماري هاي قلبي، سرطان، پوکي استخوان و ديابت لازم مي باشد.
چگونگي مصرف تخم کتان
بهتر است دانه هاي تخم کتان را خريداري کرده و خود آن را در منزل آسياب نماييد. از آنجايي که تخم کتان يک دانه روغني است، خريد تخم کتاني که قبلاً آسياب شده، ممکن است گذشت زمان سبب اکسيده شدن آن گردد، در حالي که شما مي توانيد دانه هاي تخم کتان را خريداري کرده و به هنگام مصرف و به ميزان نياز خود، آن را با آسياب برقي در منزل آسياب نماييد و به شکل پودر درآوريد و مصرف کنيد.دانه هاي تخم کتان مي توانند بيش از يک سال قابل مصرف باشند.
بهتر است پودر تخم کتان را در دماي اتاق نگهداري کنيد. ميزان مصرف تخم کتان براي افراد سالم و بزرگ سال که در مصرف آن محدوديتي ندارند، يک قاشق سوپ خوري در روز مي باشد.
محققان اظهار مي دارند مرداني که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات مي باشند، بايد از مصرف تخم کتان اجتناب نمايند.
براي افراد جوان تر، بيشتر از يک قاشق چاي خوري تخم کتان در روز توصيه نمي گردد. از آنجايي که تخم کتان حاوي فيبر بالايي مي باشد، براي وارد کردن آن در رژيم غذايي خود از ميزان کم شروع کنيد و به تدريج آن را افزايش دهيد.
يک قاشق سوپ خوري تخم کتان حاوي 36 کيلوکالري و يک قاشق سوپ خوري از تخم کتان آسياب شده حاوي 50 کيلوکالري انرژي مي باشد.از آنجايي که دانه هاي تخم کتان طعم و مزه سبک و ملايمي دارند، مي توانيد به چندين روش آن را در رژيم غذايي روزانه خود وارد نموده و مصرف کنيد.
عوارض جانبي، تداخلات تخم کتان
بنظر مي رسد که در مقادير مناسب و نرمال تخم کتان و روغن تخم کتان بي خطر مي باشد. تخم کتان (نه روغن آن) حاوي فيبرهاي محلول است. مصرف تخم کتان ممکن است باعث اسهال، گرفتگي، باد و نفخ شکم شود.
مضرات تخم كتان:
اگر هرنوع دارو و يا مکملي را بطور منظم مصرف مي کنيد قبل از شروع به مصرف تخم کتان با پزشکتان مشورت نماييد. تخم کتان ممکن است با بعضي از داروهاي مسکن، رقيق کننده خون، فشارخون، کلسترول خون، داروهاي هورموني و داروهاي ديابت تداخل داشته باشد. همچنين درصورت تخم کتان را با احتياط در کنار مخمر سنت جان و يا سنبل الطيب مصرف نماييد.
در طب سنتي طبع تخم كتان ، گرم و خشك مي باشد و از اين رو افرادي كه مزاج بدنشان صفرا يا همان دوشاي پيتا مي باشد بايد با احتياط مصرف نمايند
{jcomments on}