يوگانيدرا چيست؟
جهان فعلی با مشکلاتی مواجه است که لزوما ناشی از فقر، گرسنگی، اعتیاد یا ترس از جنگ نیست، بلکه در نتیجه حساسیت های عصبی و تنش هایی است که در افراد جامعه بوجود آمده و استرس های شخصی را فزونی بخشیده است. تنش یک حالت ذهنی است که در برخورد با حوادث بیرونی ایجاد می شود و بر کل ساختار بدن اثر می گذارد. تنش در هر نوع و در هر شکلی که باشد از علل مختلفی نشأت می گیرد. شما در هر وضعیتی که باشید، کار یا استراحت، بیدار یا خواب، غرق در افکار، یا رها از فکر و ... بدنتان به طور مشهود یا نامشهود در حال کسب مجموع تنشی است که در لایه های وجودی شما انباشته می شود و در مواقع مقتضی با ظهور در صحنه ذهن، عدم تعادل سیستم عصبی و روانی را باعث می شود و در نتیجه آن تنش در سه سطح بدن بروز می کند: 1. عضلانی،2. عاطفی، 3. ذهنی و مغزی
درمان بیماری های ناشی از استرس و تنش عموما از طریق استراحت است که گاهی این امر با استفاده از داروهای خواب آور امکان پذیر می شود. ولی با وجود اینکه هدف اشخاص از استراحت، رفع خستگی است؛ آنها نمی دانند چگونه و چطور باید استراحت کنند!
تمرین عملی یوگانیدرا؛ راه مفیدتر و موثرتری برای استراحت جسم و روح و احیاء آنها است تا یک خواب معمولی. یک ساعت تمرین یوگانیدرا معادل چهار ساعت خواب به انسان آرامش می دهد. علاوه بر این، اگر شما به تمرین یوگانیدار بپردازید، چون سطوح عمیق تر ذهن را باز می کنید، می توانید طبیعت مغزتان را تغییر دهید و در نتیجه امراضی را که از نوع بیماری های روان تنی هستند، معالجه کنید.
حالت ذهنی خاص در یوگانیدرا، ذهن را در اوج دریافت قرار می دهد و در این مرحله است که برای شکل دادن دوباره شخصیت و هدایت زندگی در مسیرهای مثبت شرایط خاصی بوجود می آید. بررسی های دقیق نشان داده اند که تمرین منظم یوگا نیدرا باعث تنظیم فشار خون می شود، همچنین روی میزان ترشح آدرنالین تأثیر گذار است. یوگانیدرا موجب می شود تا اندام ها و سیستم های بدن، استراحتی عمیق و کافی را بدست آورند و مکانیزم باز سازی انرژی مجددا شروع به فعالیت کند.
در خواب یوگی نیروی نهفته روان ما از ژرفای درون به سطح راه می یاید. از این رو پیروی از شیوه یوگا نیدرا کار بسیار حساسی است. هنگام اجرای یوگانیدرا ذهن انسان ضمیر خود آگاه را پشت سر می گذارد، از ضمیر نیمه آگاه عبور و به ضمیر ناخودآگاه دستیابی پیدا می کند. در واقع این ضمیر ناخودآگاه است که فنون اصلی یوگانیدرا را اجرا می کند. به همین دلیل توصیه می شود یادگیری فنون یوگانیدرا زیر نظر یک استاد خبره صورت گیرد.
رمز اصلی موفقیت در یوگانیدرا عبارت است از حفظ هشیاری یا آگاهی ذهنی در ضمن تجربه آرامش عمیق در تن و روان. ممکن است در ابتدا در حال آرامش عمیق ارتباط ذهن با آگاهی قطع شود و فرد به خواب طبیعی فرو رود و امکان تجربه خواب یوگی را از دست بدهد. به منظور جلوگیری از این اتفاق می بایست روش گوش دادن فعال را تمرین کرد. گوش دادن فعال یعنی توجه کامل به پیامهای گوینده (استاد) و متابعت از دستورات تمرین. با این روش ذهن لایه به لایه در اعماق وجود خویش نفوذ می کند.
يك قسمت مهم از يوگانيدرا، سنكلپا يا نيت است، عبارتي پويا و كوتاه كه با انرژي حياتي نشات گرفته از خواسته شارژ مي شود. در زمانهاي خاصي حين تمرين، وقتي كه نواحي نيمه آگاه ذهن باز مي شوند، اين امكان پديد مي آيد كه نيت را بگونه اي محكم و عميق در ذهن بكاريم بطوريكه گل دهد و ميوه آن به ثمر برسد. يك نيت مثبت مثل " من بهتر خواهم خوابيد" مي تواند به رفع بي خوابي كمك كند
يوگانيدرا با بردن آگاهي به سرتاسر بدن فيزيكي، جزء به جزء، آغاز مي شود، متمركز كردن آگاهي بر قسمتهاي مختلف بدن، بر آن قسمت از كورتكس (قشر) مغز كه حس كردن و فعاليتهاي حركتي، به آن مربوط ميشود، تاثير مي گذارد. به اين شكل كه سلولهاي نماينده انگشتان پا، در انتهاي خطي طولاني از سلول ها در نظر گرفته مي شوند و سلولهاي نماينده سر، در انتهاي ديگر آن. با حركت سيستماتيك، در سرتاسر اجزاء بدن، ما در واقع همه قسمتهاي قشر حركتي و حسي مخ را تحريك كرده، فعاليت مغز را آرام مي كنيم و مدارهاي مغزي را كه مختل شده بودند، دوباره منظم ميكنيم.
اين اثر در زندگي روزانه، وسعت مي يابد و كمك مي كند تا حركات فيزيكي مان را هماهنگ و آرام كنيم. وقتي انقباض فيزيكي ناپديد شود، بدن راحت تر مي تواند در بستر، بدون حركت، قرار بگيرد. وانهادگي تون طبيعي عضله، ذهن را آرام مي كند و خواب سريع تر بسراغ فرد مي آيد.
كی كی ديتی، متخصص مشهور قلب اهل بمبی، درباره اثرگذاری تكنيك های وانهادگی (كه در وضعيت شاواسانا انجام مي شود) براي فشار خون بالا چنين گزارش مي دهد:
"اكثر بيماران نشانه های بهبود در علائم خود داشتند. سردرد، سرگيجه، زودرنجی و بی خوابی تقريباً در همه بيماران ناپديد شد. حتی علائم ديگر نيز كمتر شد و بطور كلي بيماران حسب از حال خوب را بعد از انجام اين تمرين، تجربه كردند."
آگاهی يوگانيدرا تمريني است كه پراتياهارا(كنارزدن حواس) را ايجاد ميكند، ذهن بيدار ميماند، در حاليكه بدن خواب است. فعاليت مغز آرام مي گيرد، امواج آلفا افزايش می يابند، بدن آرام می شود، اما ذهن كاملاٌ هوشيار است. به درون چرخانيدن آگاهي و حفظ آن بر مرز حالت خواب/ بيداري (مرحله 1 چرخه خواب) اجازه تماس با نيمه آگاه و ناخودآگاه را مي دهد.
اين آگاهی به ما كمك مي كند تا درك عميق تری از اجزاء ذهنمان كه تنش فيزيكی و ذهني را ايجاد مي كنند و در نهایت منجر به بی خوابی می شوند، بدست آوريم. اين امر به خوابی آسوده منتهی می شود.
مطالب مفید پیشنهادی:
لطفا نظرات و پرسش های خود را درباره مطلب فوق در کادر زیر وارد کنید
{jcomments on}