پروسه بيمارى در آيورودا
پروسة بيمارى (آسيب شناسى)
در شرايط طبيعى، دوشاها، بافت ها و زوايد، با توجه به كيفيت، كميت و كاركردشان در تعادل با يك ديگرند. اگرچه اين، وضعيت ايستايى نبوده و بسته به عوامل مختلف درونى و برونى، ممكن است عدم تعادل دوشاها و نهايتاً بيمارى رخ دهد. بيمارى در اثر عدم تعادل دوشاها به وجود مى آيد. ديگر عوامل مؤثر عبارت است از: اختلال عوامل بيولوژيك، تشكيل و تجمع مواد غذايى هضم نشده، انسداد مجارى بدن، و اختلال جذب بافت ها.
آيورودا اين امكان را مى دهد تا به هر فرد به عنوان يك مجموعة واحد متشكل از 3 دوشا (پراكريتى) نگريسته و برنامة درمانى مختص به وى طراحى گردد. وقتى هر كدام از 3 دوشا (واتا، پيتا يا كافا) دچار عدم تعادل مى شود، آيورودا شيوة زندگى خاص و رهنمودهاى تغذيه اى براى كمك به فرد در كاهش يا افزايش دوشاى داراى عدم تعادل ارائه مى دهد. اگر ميزان سموم بدن خيلى زياد باشد، براى دفع اين سموم ناخواسته، پاكسازى انجام مى شود كه به آن پانچاكارما مى گويند.
بر حسب آن كه كدام دوشا در بدن غالب باشد، سه تيپ اصلي بدني وجود دارد. به طور مثال اگر فردى از نوع واتا باشد، به اين معني است كه خصوصيات واتا بر بدن وى غلبه دارد. شناخت نوع بدن از آن رو حائز اهميت است كه به فرد در انتخاب نوع رژيم غذايي، شيوة زندگي روزمره و ... ، جهت پيشگيري از بيماري ها ياري مي رساند. با آگاهي از نوع بدن و پيروي از رژيم غذايي و دستورالعمل هايي كه باعث تعادل دوشا يا دوشاهاي غالب مي شود، مي توان در سلامت و تعادل زندگي كرد. اما انسان ها تنها به اين سه شخصيت محدود نمى شوند بلكه آيورودا 9 تيپ شخصيتى را تعريف مي كند. به جز 3 تيپ اصلي يا تك دوشايي كه صحبت آن شد، 6 تيپ ديگر از تركيب دوشاهاى اصلى ايجاد مى شود كه عبارت اند از:
واتا- پيتا ، واتا- كافا، پيتا- واتا، پيتا- كافا، كافا- واتا، كافا- پيتا
تشخيص و درمان در آيورودا
براى تشخيص در آيورودا از روش هاى مشاهده و معاينة فرد، گفت وگو در بارة عادات و علايق فرد، ويژگى هاى سرشتى و خانوادگى و... استفاده شده و درمان با توجه به ويژگى هاى فردى توصيه مى شود. به طور مثال فردى با ويژگى هاى حساسيت و آب ريزش بينى، افزايش وزن، تجمع مايعات و رخوت مراجعه نموده است. در اين فرد بارزترين ويژگى، غلبة آب است، يعنى دوشاى وى كافا مى باشد كه سرد و مرطوب است. حال جهت درمان وى، توصيه هاى غذايى شامل استفاده از غذاهاى گرم، خشك و سبك، پرهيز از غذاهاى سرد و مرطوب (گندم، شكر و محصولات شيرى) مى شود و گياهان گرم مانند زنجبيل، دارچين و فلفل، زردچوبه و... به عنوان دارو تجويز مى شود. هم چنين اين فرد تشويق به افزايش انجام فعاليت هاى فيزيكى و يوگا مى شود.
مطالب مفید پیشنهادی: