چاكرا:
به معناي چرخ و دايره است. چاكراها به مانند چرخ هاي پره داري هستند كه از خودشان تشعشع و انرژي بيرون ميدهند. چاكراها ارتعاشات جهان هستي را جذب كرده و آنها را در تمام بدن ، ناديها ، دامانيها و سيراها توزيع مي كنند.
بر طبق متون يوگايي ، دو نوع انرژي مهم ديگر در بدن پخش مي شود. يكي از آن دو تشعشع خورشيد از طريق پينگالا نادي و ديگري تشعش ماه از طريق آيدا نادي مي باشد. هر دوي اينها داراي خطوط متقاطع در چاكراها در ستون فقرات است . براي نگهداشتن انرژيهاي توليد شده در درون بدن و جلوگيري از خارج شدن آنها ، انجام دادن آسانا ها ، مودراها ، پرانايام و باندها توصيه مي شود. اين انرژيهاي متمركز و متراكم در درون بدن توليد گرماي پرانيك كرده و اين گرماي توليد شده سبب مي شود كه كنداليني بيدار شده و حركت كند.
كنداليني مانند يك نخ باريك و بسيار درخشنده و با شكوه است كه به آرامي داخل سوشومنا مي شود و حركت خود را چاكرا به چاكرا ادامه ميدهد و لايه به لايه فكر شخص را از جهل و سياهي پاك ميكند و او را به درك ها و تجربيات مختلف مي رساند.
به طور خلاصه ميتوان گفت : هفت چاكراي اصلي و پنج چاكراي فرعي وجود دارد كه البته در مورد مكان پنج چاكراي فرعي اختلاف نظر هست. هفت چاكراي اصلي عبارتند از :
1 – مولاد هارا چاكرا: (مولا) يعني سرچشمه و منشا و (آدهارا) يعني نگهداشتن قسمت حياتي. مكان آن در لگن خاصره بالاي مقعد و زير كاندا و مكان تقاطع آيدا و پينگالا و سوشومنا است.
2 – سواد هيستانا چاكرا : مكان نيروي حياتي كه مطابق با مثانه است.
3 – ماني پورا چاكرا : مكان آن در ناف است.
4 – سوريا چاكرا : چاكراي فرعي است . كمي بالاي ناف و سمت راست كبد قرار دارد.
5 – چاندرا چاكرا : چاكراي فرعي است كه كمي بالاي ناف و در سمت چپ در سطح پانكراس قرار دارد.
6 – مانا چاكرا : چاكراي فرعي است و ميان ناف و قلب قرار دارد.
7 – آناهاتا چاكرا : در سطح كاردياك و در انتهاي پائيني مري كه در زير ديافراگم است قرار دارد.
8 – ويشودهي چاكرا : به معناي پاكي است و در محل حلق قرار دارد.
9 – آجنا چاكرا : ميان دو ابرو قرار دارد.
10 – سوما چاكرا : چاكراي فرعي است و در مركز مغز قرار دارد.
11 – لالاتا چاكرا : چاكراي فرعي است و در نوك پيشاني مي باشد.
12 – ساهسرارا چاكرا : در مغز قرار دارد كه لوتوس نيلوفر هزار برگ ناميده مي شود.