آیورودا بر این باور است که تمام حواس شما نسبت به غذا واکنش نشان می دهند و مزه ها بخشی از سیستم پیچیدهای هستند که بر تمام بخشهای جسم و ذهن شما تاثیراتی از خود به جا می گذارند
حتماً برای شما هم پیش آمده که بوی غذایی که در کودکی آن را دوست داشته اید به مشامتان خورده باشد و ناگهان انبوهی از خاطرات دور برای شما زنده شود این نوع تجربه ها نشان می دهد غذا تنها جسم را تغذیه نمی کند
در آیورودا به "مزه" ، "راسا گفته می شود. راسا یک واژه سانسکریت است که به معنای طعم و مزه می باشد و از دو بخش تشکیل شده:
"را " که به معنی درک کردن و چشیدن و لذت بردن است
"تا" که به معنی در بر گرفتن و بهترین بخش هر چیز می باشد
راسا احساساتی را در بر می گیرد که انسان در شخصیت ، ذهن و قلب خود آنها را حس میکند و دایره معنایی آن بسیار وسیع تر از معنای طعم در لعتنامه است
در آیورودا ، مزه ها به شش دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از شیرین ، ترش ، شور ، تُند ، تلخ و گس
مزه شیرین
مزه شیرین اولین طعمی است که در ذهن بیشتر انسانها حک میشود زیرا شیر مادر شیرین است
مزه شیرین معمولاً سنگین ، سرد ، چسبنده و چرب است خوراکی های شیرین معمولاً کمی چرب و ملایم هستند و بزاق را غلیظ تر و چسبناک تر میکنند
مزه شیرین ، دوشای واتا و پیتا را کاهش می دهد اما دوشای کافا را افزایش می دهد بنابراین خوردن حتی یک تکه شیرینی یا یک برش کوچک کیک خودش را به شکل چربی در بدن نشان میدهد
مزه ترش
به محض اینکه ماده ترشی به زبانتان می خورد متوجه آن می شوید و بلافاصله آب دهانتان راه می افتد مزه ترش باعث افزایش ترشح بزاق در دهان میشود و به پاکسازی و هضم غذا کمک میکند ، تعرق را افزایش می دهد و گرفتگی کانال های بدن را باز میکند
خوراکی های ترش در بدن موجب افزایش دوشای پیتا و کافا و کاهش دوشای واتا میشوند
مزه شور
معروفترین مزه شور را در نمک می شناسیم. نمک طعم هر چیزی که به آن اضافه شود را بیشتر می کند به همین دلیل است که در اکثر غذا ها نمک می ریزند
نمک تاحدی مسکن است و میتواند ملین و مسهل نیز باشد گرفتگی کانال های بدن را باز میکند و در ماساژ درمانی و تولید خمیر دندان و قطره های چشمی و پماد ها نیز کاربرد دارد
مزه شور باعث افزایش دوشای پیتا و کافا و کاهش دو شای واتا در بدن میشود
مزه تلخ
مزه تلخ می تواند سایر طعم ها را بپوشاند با این همه ارزش درمانی بالایی دارد بسیاری از حیوانات به طور غریزی و هنگامی که بیمار می شوند ، به دنبال گیاهان دارویی تلخ می گردند دقیقاً به همین دلیل است که سگها یا گربه ها گاهی علف می خورند
مزه تلخ طبیعتی خشک ، سرد ، سبک و کاهنده دارد . هنگامی که تلخی وارد دهان تان می شود ترشح بزاق کم شده و آتش آگنی یا همان آتش گوارشی در دستگاه گوارش تان تقویت می شود
مزه تلخ باعث افزایش دوشای واتا و کاهش دوشای پیتا و کافا در بدن میشود
مزه تُند
مزه تُند ترشح بزاق را افزایش میدهد زبان را میسوزاند و اشک به چشم ها می آورد مزه تُند حتی میتواند بی مزه ترین غذاها را هم خوشمزه کند البته بعضی از افراد به قدری در مصرف غذاهای تُند زیاده روی می کنند که معده و روده آنها می سوزد و در دستگاه گوارش شان آما (سم) تولید می شود
مزه تُند دوشای کافا را در بدن کاهش می دهد و دوشای واتا و پیتا را افزایش میدهد
مزه گس
مزه گس طبیعتی خشک ، خنک و سبک دارد و دوشای پیتا و کافا را کاهش داده و دوشای واتا را افزایش می دهد
با توجه به تاثیر افزایش دهنده و کاهش دهنده ای که هر مزه بر دوشاها در بدن شما دارند لازم است همواره به این تاثیر مزه ها توجه داشته باشید و با توجه به اینکه در هر زمان نیاز است تا به تعادل کدامیک از دوشاها بیشتر متمرکز باشید ، از مزه های متعادل کننده همان دوشا در رژیم های غذایی خود استفاده کنید
توجه داشته باشید که استفاده از مزه های متعادل کننده یک دوشا هرگز به معنای عدم استفاده از دیگر مزه ها نمی باشد بلکه لازم است از مزه های متعادل کننده یک دوشا کمی بیشتر از سایر مزه ها استفاده کنیم. یک خوراک متعادل و توصیه شده در آیورودا خوراکی است که شامل هر شش مزه غذایی باشد
مطالب مفید پیشنهادی: