- در دید و بازدیدهای نوروزی چه تغذیهای باید داشته باشیم؟
برای این که حجم مواد زائد داخل بدن را افزایش ندهیم؛ بهترین راهکار، پرهیز از پرخوری و درهم خوری است. اهمیت این مسأله تا حدی است که حکمای طب سنتی ایرانی گفتهاند که مضرترین چیز برای بدن، خوردن غذای جدید است؛ درحالی که هنوز غذای قبلی کامل هضم نشده است!
اگر این درهم خوری و غذا خوردن روی غذای قبلی از غذاهای غلیظی مثل فستفودها، ماکارانی، سس مایونز، سالاد الویه، سیب زمینی و تخم مرغ آبپز، کله پاچه، حلوا و …. باشد، باعث بروز بیماریهایی مثل درد مفاصل، سنگ کلیه، نقرس و بسیاری از بیماریهای بلغمی و سوداوی خواهد شد.
- در فصل بهار به خصوص ایام عید از چه موادغذایی باید پرهیز کرد؟
مسأله دیگر، انتخاب نوع غذاست. در فصل بهار و نوروز نباید در مصرف غذاهای گرم و تر، گوشتها، شیرینیها و ادویه تند و تیز و نیز ترشیها افراط کرد. چرا که این غذاها باعث تشدید عوارضی همچون دردمفاصل، دردهای نقرسی و بسیاری از بیماریهای بلغمی و سوداوی میشود.
- بهترین غذاها در فصل بهار به خصوص ایام عید نوروز چیست؟
بهترین غذاها، آش و سوپ ساده با گیاهان و سبزیهای هر منطقه، سوپ جو، سبزی پلو، ماءالشعیر طبی، کاهو و سکنجبین، سمنو (مخصوصاً برای افراد مبتلا به کم خونی و ضعف) و میوه در حد متعادل است.
افرادی که سالم هستند و مشکلات معده و مفاصل ندارند؛ میتوانند سالاد کاهو را در یک وعده با کمی آبغوره و روغن زیتون میل کنند.
افرادی که گرمای بدنشان بالاست و یا این که زیاد از شیرینیها و غذاهای چرب و آجیل استفاده کردهاند؛ بهتر است از شربتهای خانگی فرونشاننده حرارت مثل شربت ریواس، زرشک، غوره، نارنج و لیمو استفاده کنند.
در مورد شیرینیها سعی کنید انواع کوچکتر آنها را انتخاب کنید تا حجم کمتری از مواد قندی ساده و چربیها را دریافت کرده باشید. توجه به شست و شوی دهان و دندانها بعد از مصرف شیرینیها به خصوص در کودکان برای پیشگیری از پوسیدگی دندانها بسیار مسأله مهمی است.
برای جلوگیری از غلظت خون، مصرف روزانه یک لیوان شربت عناب مناسب خواهد بود.
- چه توصیه غذایی برای افراد مبتلا به آلرژی فصلی دارید؟
کسانی که آلرژی فصلی دارند، باید از مصرف غذاهایی که سریعاً در معده فساد میپذیرند؛ مثل خیار، گوجه فرنگی و شیر پرهیز کرده و ماءالشعیر طبی را طبق دستور تهیه و مصرف کنند:
یک لیوان جو درسته و پوست کنده را با پانزده لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانید تا زمانی که جوها کاملاً بشکفند و مرتب کف روی آب را جدا کنید. در آخر آب آن را صاف کنید و یک لیوان آن را با کمی شکر یا عسل و با شکم خالی مصرف کنید. تا دو سه ساعت بعد از آن چیزی مصرف نکنید.
اگر به فکر درمان ریشهای آلرژی هستید، میتوانید از تعطیلات نوروز استفاده کرده و زیر نظر متخصص برای سه روز فقط از ماءالشعیر استفاده کنید تا در حد بسیار بالایی از عارضه آلرژی رهایی پیدا میکنید.
- در مورد مصرف تنقلات چه نظری دارید؟
از میان تنقلات، بادام طبع معتدلی دارد و برای اکثریت افراد قابل استفاده است؛ البته به شرط این که کهنه نباشد و در مصرف آن افراط نشود. تا روزی ده عدد بادام در روز در افراد معمولی به تقویت مغز و کبد کمک میکند.
انجیر هم برای کسانی که مبتلا به یبوست هستند، مناسب است. پسته و گردو طبع به شدت گرمی دارند و افراط در مصرف آنها میتواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد.
در هنگام خرید دقت شود که مغزیات کهنه نباشد و در پوست خود باشند. کسانی که مبتلا به پرفشاری خون هستند، حتماً باید دقت کنند که آجیل شور استفاده نکنند؛ چرا که باعث بالا رفتن بیشتر فشار خون و افزایش احتمال گرفتگیهای قلبی عروقی و سکته وجود دارد.
- برای بیماران دچار کبد چرب، چربی خون بالا و پرفشاری خون چه توصیه غذایی دارید؟
افراد مبتلا به کبد چرب، چربی بالای خون و پر فشاری خون سعی کنند از غذاهای فریزری و بستهبندی شده، کنسروها، گوشت گاو و گوساله، سیب زمینی و تخم مرغ آبپز، سس مایونز، حلیم، کلهپاچه، نان فطیر و خوب پخته نشده حتّی المقدور کمتر استفاده کنند.
همچنین دقت کنند که مصرف زیاد مواد شیرین و شور تا حدی که تشنگی شدیدی ایجاد کند و سپس مصرف آب یا دوغ یا نوشابه یخ به شدت برای کبد مضر بوده و به مرور با تکرار این عادت غلط، کبد خسته شده و به سمت کبد چرب و سیروز کشیده میشود.
پس سعی شود زمان مصرف آب و مایعات (به ویژه سرد و گازدار) با فاصله از غذا مصرف شود.
گاهی اوقات هرچقدر آب یخ مصرف میکنید، عطش برطرف نمیشود. این نوع تشنگی، عطش کاذب نام دارد که معمولاً بعد از خوردن غذاهای غلیظ و دیرهضم رخ میدهد و راه برطرف کردن آن، نوشیدن یک لیوان شربت عسل گرم به صورت جرعه جرعه است